Blaž Kos

Blaž Kos je v preteklih 12. letih upravljal investicije tveganega kapitala ter sodeloval pri razvoju start-up ekosistema v regiji. Danes svetuje podjetjem pri strategijah rasti, optimizaciji procesov, vpeljavi vitkih agilnih metod ter digitalizaciji poslovanja.

Poleg slovenskega spletnega dnevnika piše tudi angleški blog, ki je bil izbran med 50 najboljših blogovna svetu v kategoriji osebne in poslovne rasti.

ZAPOSLITVE

Na podlagi inovativnega “in-house” poslovnega modela Blaž Kos pomaga podjetjem pri hitrejši rasti in postavitvi trdnih organizacijskih temeljev. Poleg projektnega dela, Blaž Kos kot “inhouse svetovalec” sodeluje tudi z uglednimi slovenskimi podjetji.

Iniciativa Start:up Slovenija upravlja spletni portal startup.si ter v partnerstvu s ključnimi subjekti inovativnega okolja izvaja nacionalne programe spodbujanja podjetništva. Organizira projekte, kot so izbor Start:up leta, Start:up mapo s popisom vseh deležnikov ekosistema ipd.

Več: www.startup.si ->

Tehnološki park Ljubljana je eden največjih tehnoloških parkov v CEE regiji in velja za  mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. Tehnološki park Ljubljana stremi k temu, da postane najboljši prostor in najboljša tehnološka skupnost za vrhunska tehnološka podjetja.

Več: www.tp-lj.si->

Mednarodna podjetniška konferenca PODIM, je največja in vodilna slovenska konferenca o podjetništvu, ki vsako leto v dveh dneh intenzivnega izobraževalnega programa združi vse ključne deležnike start-up podjetniškega ekosistema doma in po svetu. Na konferenci ugledni tuji in domači gosti skozi vrstookroglih miz, predavanj in delavnic, tako iz akademskega, kot praktičnega vidika, predstavijo najsodobnejše znanje o gradnji novih start-up podjetij.

Več: www.podim.org->

Start:up Geek House so bili »co-working« prostori po celotni Sloveniji, pretežno v inkubatorjih in tehnoloških parkih. Start:up Geek House je bil delovni prostor (»co-workingspace«) namenjen primarno ambicioznim, drznim, inovativnim in podjetnim talentom z znanjem z visoko dodano vrednostjo. Prav tako so bili co-workingi zasnovani kot idealni prostor za »freelancerje«.

Podjetje Venture lab d.o.o. je upravljalo Sklad Poslovnih angelov Slovenije ter Klub Poslovnih angelov Slovenije. Za investitorje ter naložbe je podjetje izvajalo storitve, kot so ocena poslovnih idej, ustanovitev in zagon podjetij, prenos intelektualne lastnine, poslovno in finančno načrtovanje, analize, računovodstvo, poslovne finance, pridobivanje kreditov, tveganega kapitala ter nepovratnih sredstev.

Klub Poslovni angeli Slovenije je bil prvi uradni klub poslovnih angelov v Sloveniji. Klub podjetnikom,ob dostopu do več kot 40 najuglednejših investitorjev, ponuja tudi realno oceno poslovnega načrta, poslovna izobraževanja, znanje o gradnji podjetij, učinkovit in hiter proces investiranja ter hitrejši dostop do skladov tveganega kapitala. Klub sodeluje tudi z drugimi združenji poslovnih angelov in investitorjev, doma, v Evropi in po svetu.

Več: www.poslovniangeli.si

Zavod Ypsilon združuje približno 150 najbolj talentiranih in družbeno proaktivnih predstavnikov generacije Y, starih med 20 in 30 let. Dejavni so v podjetništvu, menedžmentu, na raziskovalnih in akademskih področjih, v novinarstvu, kulturi in umetnosti ter v politiki. Namen Zavoda Ypsilon je aktivno prispevati k razvoju kompetenc in dvigu zavesti bodočih, družbeno odgovornih voditeljev kot odgovor na največje izzive domačega okolja in človeštva, s katerimi se bomo morali soočati v bližnji prihodnosti.

Več: www.ypsilon.si

V.I.P. – Večeri za Inovativne in Podjetne so bili dogodki za vse mlade, ki jih zanima posel, podjetništvo, inovatorstvo ali razvoj in prodaja tehnologije. Gostje VIP večerov so bili ugledni slovenski in tuji poslovneži. Namen VIP večerov je bil prenos izkušenj na goste, možnost pridobivanja novih znanj, razvoja poslovnih veščin in širjenje poznanstev. VIP večeri so bili predvajani tudi na televiziji - TV Paprika.

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) je namenjen start-upom v zgodnji fazi razvoja, predvsem se osredotoča na start-upe iz akademskega okolja Univerze v Ljubljani (študenti, raziskovalci, diplomanti). Start-upom nudi podporo od zametka ideje do uspešnih korakov na trgu.

Več: www.lui.si

Gospodarski izziv je bil natečaj reševanja korporativnih problemov, ki se v sodelovanju s podjetjem - pokroviteljem odvija v okviru Gospodarskega foruma. Namenjen je bil ambicioznim in sposobnim študentom, ki iščejo nove izzive za svojo kariero. Sodelovanje na Gospodarskem izzivu študentom ni omogočal zgolj pridobivanja organizacijskih in komunikacijskih izkušenj ter izkušenj timskega dela, ampak tudi pridobivanje interdisciplinarnih znanj, razvoj lastne kreativnosti in širjenje poslovne socialne mreže.

Podjetje je bilo ponudnik recikliranega potrošnega materiala za brizgalne tiskalnike. Podjetje je uvažalo različne materiale iz Španije, Italije, Nemčije in Kitajske ter izdelke sestavljalo in prodajalo v Sloveniji. Glavni prodajni kanal je bil internet, podjetje pa je odprlo tudi manjšo pisarno oziroma trgovino v Ljubljani.

Osnovni namen Kluba Atlantida, kluba mladih in podjetnih z vizijo, je bil predvsem spodbujanje podjetništva pri mladih in z njim povezanih panog. Združeval je več kot 100 mladih in podjetnih. Člani so želeli prispevati družbeni dobrobiti, tako študentom kot drugim, ki so kakorkoli povezani s podjetništvom.

Društvo Arti, društvo za spodbujanje ustvarjalnosti je za srednješolce in študente izvajalo različne projekte, skozi katere so mladi lahko pokazali svoje talente javnosti in se tako predstavili. Društvo je v dveh letih delovanja izvedlo več projektov, kot so organizacija koncertov, sodelovanje s fundacijo Z glavo na zabavo, računalniške delavnice, plesne delavnice ipd.

Blaž Kos je bil dve leti predsednik Gimnazije Bežigrad in s tem tudi Dijaškega društva Gimnazije Bežigrad. V okviru Dijaškega društva Gimnazije Bežigrad je Blaž Kos organiziral več uspešnih projektov za dijake.

Projektno delo

 • Go:Global Slovenija, mednarodni pospeševalnik
 • ReadyForEquity (UK), certificiran trener
 • miniSeedcamp Ljubljana (UK), soorganizacija dogodkov v Sloveniji
 • Wayra CEE tour (UK, CZ), soorganizacija CEE dogodkov
 • Startup Weekend (Global Network), organizacija nacionalnega start-up vikenda
 • Podpora pri produkciji oddaje Dragon’s Den
 • Soorganizacija izbora Start:up leta
 • Soorganizacija foruma 100 %Start:up
 • Soorganozacija podjetniškega pospeševalnika iTIME
 • Organizacija konference (don’t SKIP) o tveganem kapitalu
 • Izvedba več kot 1.000 predavanj na temo podjetništva in menedžmenta

Publikacije in študije

 • Priročnik za management Subjektov inovativnega okolja (SPIRIT, 2020)
 • Skupina za pripravo Pametne specializacije (SVRK, 2014)
 • Vse o poslovnih angelih (Ventruelab, 2011)
 • Priročnik Postani podjetnik (Poslovni angeli Slovenije, 2010)
 • Priročnika Od ideje do uspešnega podjetja (LUI, 2008)
 • Študija razvojne skupine za poslovno okolje pri SVLR (2008)
 • Enej Kuščer, Blaž Kos in Stewart McTavish, Univerza v Ljubljani, Slovenija in Univerza Cambridge, Velika Britanija: “Spodbujanje inovativnosti in podjetništva: primerjava med univerzama Cambridge in Ljubljana” (2007)